Pripravte si dobrôtku na zimu

Ak patríte k vášnivým hubárom, určite aspoň časť z nich zavárate, aby ste si mohli hubky dopriať aj v zime. Určite máte svoje overené, domáce recepty. Niekedy však nie je na škodu vyskúšať niečo nové a možno i menej tradičné.

houby
 
Zopár všeobecných rád na začiatok
 

  1. Pred tým, ako huby natlačíte do zaváraninového sklíčka, ich nezabudnite obvariť. Po prvé je to bezpečnejšie, pretože surové huby, by sme jesť nemalo, no a po druhé zmenšia svoj objem ešte pred tým. Tak sa vyhnete situácií, že po zaliatí nakladačom, alebo sterilizácii, vám s klíčku ostane asi dvojcentimetrová vrstva scvrknutých húb.
  2. Všetky huby je potrebné sterilizovať minimálne pätnásť minúť. To je totiž minimálny čas tepelnej úpravy, ktorú potrebujú na to, aby sme sa nimi nepriotrávili.
  3. Jeden klinček v sklíčku, hubám dodá len dobrú chuť.

 
Experimentujte s koreninami
 
K hubám väčšinou pridávame čierne korenie, horčičné semienka a poprípade kúsok čerstvého kôpru. Druhým spôsobom je použitie nakladača, kde máte všetky tieto klasické koreniny namiešané aj so soľou. Nebojte sa však experimentovať. K hubám sa napríklad výborne hodí aníz, nové korenie, koriander, alebo niekoľko semien chilli.
Použiť môžete aj čerstvé bylinky. Výbornú chuť získate použitím ligurčeka, teda takzvaného magovníka. K hubám sa hodí aj palina dračia, petržlenová vňať, alebo trošku saturejky.

hřib
 
Prihoďte k nim zeleninu
 
Cibuľa, mrkva, poprípade kúsok kapie, zvykneme pridávať hlavne k zaváraným uhorkám na kyslo. Zelenina sa však hodí aj k hubám. Takže ju do sklíčka pokojne pridajte. Nepreháňajte to ale s jej množstvom, pretože by ste mohli prebiť typickú chuť húb.
 
Kombinujte
 
Do jedného sklíčka pokojne skombinujte aj viacero druhov húb. Napríklad pôvabnica fialová patrí k tým najaromatickejším druhom. Ak ju zavaríte samú, môže byť jej chuť až príliš výrazná. Preto je dobré, keď ju skombinujete napríklad so suchohríbmi, kozákmi, masliakmi, alebo pokojne aj hríbmi.

5.0
03